Teater Alma

Teater Alma är säkert bekant för många teaterintresserade – men namnet kanske också är välkänt för de som hängt med i politiken på senare år. Teater Alma fick mycket uppmärksamhet år 2013 då de satte upp en dramatisering av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket” från 1993. Boken består både av konkreta politiska handlingsplaner och mer fiktiva inslag som beskriver en dystopisk framtid med en socialdemokratisk politik som gått åt skogen. ”Det sovande folket” är en kontroversiell bok som riktar skarp kritik mot den tidigare socialdemokratiska regeringen – och saknar egentligen litterära kvalitéer, enligt dramatikern Johanna Emanuelsson som omarbetat boken till manus.

Teater Alma från start

Teater Alma startade så sent som 2011, till minne av en tidigare elev vid Stockholms Elementära Teaterskola, s.e.t. Teatern är belägen på Blekingegatan 22 på Södermalm i Stockholm, i nära anslutning till Skanstulls tunnelbana och en naturlig del av det kultur– och uteliv som präglar området i och kring SoFo (south of Folkungagatan). Ensemblen består av ett 20-tal skådespelare och huserar också skådespelarutbildningen vid Stockholms Elementära Teaterskola, som är en 1-årig utbildning. Utbildningen startades redan 1996 av Tomas Neumann på dåvarande Pistolteatern, och bygger på Konstantin Stanislavskijs filosofi.

Namnet Alma syftar till Alma Eklund som 28 år gammal valde att avsluta sitt liv i maj 2003, samma dag som hon skulle bli utskriven från den slutna avdelningen på S:t Görans psykiatriska avdelning. Hon var en talangfull skådespelerska som också studerade vid Teaterhögskolan i Stockholm, och arbetade som modell både i Sverige och internationellt. Fram till strax innan sin död spelade hon i Ibsens pjäs ”Ett dockhem” på Stadsteatern. Teater Alma var där hon ursprungligen utbildades i skådespeleriet och hyllningen är samtidigt en skarp kritik mot den psykiatriska vårdens många brister.

Från okänd till ökänd

Ensemblen på teater Alma valde 2013 att sätta upp Fredrik Reinfeldts kontroversiella och skarpt kritiska bok ”Det sovande folket” som pjäs. Dramatikern Johanna Emanuelsson stod för bearbetningen av boken till manus. Hon beskriver det som svårt att göra boken rättvisa utan att publiken ska uppfatta dem som ironiska, då hon anser boken vara illa skriven och rent av en parodi på sig själv. Skådespelerskan Agnes Hargne Wallander lyfter den dystopiska framtidsvisionen som någonting roligt att jobba med, då Reinfeldt här har försökt ta ut svängarna och skapa en stämning och känsla.

Teater Alma ligger nära Skanstulls tunnelbana

Teater Alma får göra sin uppsättning av pjäsen ifred, statsministern hälsar via sin pressekreterare att han inte vill kommentera ”det fria kulturlivet”. De medverkande i pjäsen tycker att det pratas väldigt lite om Reinfeldts bok, och undrar hur det kommer sig. De menar på att den länge varit helt okänd för den stora massan. Bland annat därför ser de en stor nytta i att göra en dramatisering av boken, för att föra ut det de kallar för Reinfeldts ”ocensurerade tankar” till folket.

”Det sovande folket”

Teater Alma hade premiär av sin pjäs baserad på dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket” den 9 augusti 2013. Ensemblen vid teater Alma menade på att publiken längtade efter politisk teater och dramatisering av politiska idéprogram, i kölvattnet av pjäser så som ”Jimmie Åkesson & Den utomeuropeiska invandringen” och Turteaterns uppsättning av Valerie Solanas feministiska SCUM-manifest. Reinfeldt beskriver i sin bok en dystopisk framtid bestående av vad han kallar ”sovhjärnor” på väg mot ”välfärdsdöden”, något Emanuelsson talade om som svårt att göra rättvisa utan att det blev parodi. De hoppas dock att pjäsen ska bli ett upplysande inlägg i den politiska debatten.